Trump 24 Nisan mesajında “soykırım” demedi

Trump, 1915 Olaylarını Anma Açıklamasında “Soykırım” Demedi

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 olaylarını anma açıklamasında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınarak “büyük felaket” anlamına gelen Meds Yeghern ifadesini tercih etti.

Trump mesajında, “Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden birinde acı çeken o muhteşem ruhları onurlandırıyoruz. 1915’in başında 1,5 milyon Ermeni sürgün edildi ve ölüme yürütüldü” ifadelerini kullandı, böylece selefi Joe Biden’ın tutumundan geri adım atmış oldu.

Joe Biden, göreve geldiği 2021 yılından itibaren 24 Nisan anmalarında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmiş, böylelikle ABD Başkanları arasında bu terimi kullanan ilk isim olmuştu. Biden’ın bu kararını, dönemin Amerikan basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden önce açıkladığını belirtmişti.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama da Trump gibi “büyük felaket” tabirini kullanmayı tercih ediyordu.

Ermeni aktivistler, Trump’ın tercih ettiği dillere tepki gösterdi.

Ermeni Ulusal Komitesi direktörü Aram Hamparian, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Ermeni soykırımını tanıma kararından geri adım atması, Türk tehditlerine utanç verici bir teslimiyet anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Hamparian ayrıca, “Trump’ın bu ifadeyi kullanmaması gerçeğin bilinçli bir inkârıdır ve Ermenilere yönelik süregelen şiddete karşı ABD’nin hoşgörü sinyali verdiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi ‘Soykırım’ Olarak Tanıyor

Türkiye, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor ve uluslararası alanda bu tabirin kullanılmasını engellemeye çalışıyor.

Ana akım Batılı tarihçilere göre, 1915-1916 yıllarında Osmanlı yönetiminin Rusya ile iş birliği yapmakla suçladığı Ermeni azınlığına yönelik baskı eylemlerinde 1,5 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ise Ermeni nüfusun kayıplarının daha az olduğunu ve bölgede yaşanan iç çatışmalarda Türklerin de hayatını kaybettiğini savunuyor.

Beyaz Saray’ın tutumundan bağımsız olarak ABD Kongresi’nin her iki kanadı, 2019 yılında neredeyse oybirliğiyle ABD’nin Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamıştı. Ermenistan ile yakın ilişkiler içinde bulunan Fransa ve Rusya, Nazi geçmişi nedeniyle bu konuda hassasiyet gösteren Almanya da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ediyor.

AFP / MUK,EC

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Bu sonuçlar Erdoğan’ı kızdıracak! Erdoğan ile İmamoğlu arasındaki fark 15 puan açıldı

Ank-Ar’ın “Seçmen Gündemi Araştırmaları” anketinin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre, İmamoğlu yüzde 58.6 oy alırken, Erdoğan yüzde 41.4’te kaldı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Evinizde varsa dikkat! Toplatma kararı çıktı

Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi üzerinden sağlık riski barındıran yeni ürünleri kamuoyuna açıkladı. Son yapılan uygulamalar kapsamında oda kokuları ve evcil hayvanları ilgilendiren ürünlerin yasaklanması ve toplatılmasına karar verildi.

Kartalkaya yangını davasında üçüncü gün| Otelin yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Aras: Nihai kararları babam alır, biz bir talimat vermeyiz

Kartalkaya yangını davasında üçüncü gün| Otelin yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Aras: Nihai kararları babam alır, biz bir talimat vermeyiz

Somali askeri eğitim kampına bombalı intihar saldırısı!

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir askeri eğitim kampına bombalı intihar saldırısı düzenlendi. Adını açıklamayan bir polis memuru olaya ilişkin açıklamasında, “Şu an bölgedeki can kayıplarını teyit edemiyoruz ancak, Eş-Şabab bölgedeki yabancılar da …

CHP’de iki istifa birden!

Bayrampaşa Belediyesi CHP’li meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, CHP’den istifa etti.

Şara ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack bir araya geldi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve beraberindeki heyet, Şam’a gerçekleştirdikleri ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü.