Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America Ekonomistleri: TCMB Faiz İndirimi Tahminini Güncelledi

Bank of America ekonomistlerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminleri güncellendi. Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, enflasyonun beklenmedik şekilde artması durumunda Temmuz ayına ertelenebileceği belirtildi. Ayrıca, faiz indiriminin daha fazla gecikmesi durumunda Türkiye ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısında bulunuldu.

Kararın Zamanlaması Ekonomiyi Belirleyecek

Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen tarafından hazırlanan raporda, faiz indiriminin zamanlamasının Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Eğer TCMB, faiz indirimlerini Eylül ayından öncesine erteleyecek olursa, ekonomide resesyon riski olabileceği öngörüldü.

Faiz Kararını Ne Belirleyecek?

Rapora göre, faiz indirimi sürecinde sadece enflasyon verileri değil, rezerv verileri de önemli olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan makroihtiyati tedbirlerin, Temmuz ayında Merkez Bankası’nın rezervlerini pozitif seviyelerde tutmaya yardımcı olması bekleniyor.

Ekonomistlere göre, eğer enflasyon düşmeye devam eder ve rezerv artışı devam ederse, TCMB faiz indirimine devam edebilir. Ancak enflasyonun yüksek çıkması veya cari açığın talebi artırması durumunda, faiz indirimi Eylül ayına kadar ertelenebilir.

Faiz İndirim Beklentisi Güncellendi

Bank of America ekonomistleri, Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, ekonomik verilere bağlı olarak Temmuz ayına kayacağını ve yıl sonu politika faizi tahminini revize ettiklerini açıkladı. Ekonomistler, faiz indirimi kararının belirsiz olduğunu ve tamamen verilere dayalı olacağını belirtti.

Resesyon Riski

Bank of America’nın analizine göre, TCMB’nin faiz indirimi konusunda temkinli davranması durumunda ekonominin resesyona girmesi riski bulunmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebilir ve işsizlik oranlarının yükselmesine neden olabilir.

Bank of America ekonomistlerine göre, TCMB’nin vereceği karar sadece Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik sağlığını değil, aynı zamanda küresel ekonomik dengeyi de etkileyebilir.

Resesyon Nedir?

Resesyon, bir ekonominin belirli bir süre boyunca küçülmesi ve ekonomik faaliyetlerde azalma olarak tanımlanır. Genellikle GSYİH, istihdam ve yatırım gibi göstergelerde düşüş yaşanır. Türkiye için bu senaryonun gerçekleşmesi, zaten zayıf olan ekonominin daha da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Akaryakıtta fiyatlar değişti: Motorine indirim pompaya yansıdı

Brent petrol ve döviz kurlarındaki değişim motorine indirim olarak yansıdı. 7 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları belli oldu. İşte son durum…

Göçmenlere gönüllü dönüş için 1000 dolar

ABD’de Donald Trump yönetimi, ABD’de belgesiz olarak bulunan göçmenlere kendi istekleriyle ülkelerine dönmeleri durumunda 1.000 dolar ödeme ve uçuş masraflarını karşılama teklifinde bulundu. ● EKONOMİ SERVİSİ 

Hızlı tren kabloları çalındı, insanlar mahsur kaldı

Madrid ile İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesi arasındaki yüksek hızlı tren seferlerinin bakır kablolarının çalınması sonucu durma noktasına gelmesiyle binlerce kişi trenlerde gece boyunca mahsur kaldı.

Kırmızı gül fiyatları neden yükseldi?

Anneler Günü yaklaşırken çiçekçilerin ve online satış platformlarının en çok talep gören ürünü yine kırmızı gül oldu. Ancak bu yıl kırmızı gül fiyatları tüketiciyi şaşırtacak seviyelere ulaştı. İnternetteki bazı çiçek sitelerinde 11 adet gülden …

Türk Lirası 6 ayın en düşük seviyesinde!

Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azaldı. Böylelikle TL’nin reel değeri, geçen 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir