Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Alerjik Rinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Liv Hospital Ankara’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinitin salgın hastalıkların yerini aldığını vurgulayan Tunca, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinit, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Besin alerjileri ve çevresel etkenlerin tetikleyici rol oynadığı alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dr. Tunca, alerjik rinitin ilerleyen dönemlerinde burun tıkanıklığının arttığını ve hastaların polikliniğe başvurularının arttığını belirtti. Hastalar genellikle şikayetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığının geçmediğini söylerler. Hatta bazı durumlarda akıntı ve öksürük şikayetleri alerjik astım belirtileriyle birlikte görülebilir.

Şikayetlere Boğazda Kızarıklık ve Ağrı Eklenebilir

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonlar nadiren görülür. Muayene sırasında burun içinde ödem ve tıkanıklık gözlenirken, temiz bir mukus mevcuttur. Dr. Tunca, ağız solunumu nedeniyle boğazda kızarıklık ve ağrı şikayetlerinin de zamanla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tat ve Koku Kaybı Yaşıyorsanız Sinüzit Olabilir

En yaygın semptomlar arasında akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk, tat almada bozukluk, baş ve yüz bölgesinde ağrı/basınç, koyu kıvamlı akıntılar ve öksürük bulunmaktadır. Kronik sinüzit durumunda ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Alerjik rinitin tedavisi ve takibi önemlidir ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.

Dr. Tunca, alerjik riniti önlemek veya semptomları azaltmak için hasta eğitiminin ve düzenli takibin önemini vurguladı. Belirtiler devam ederse, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir