Dr. Uyan: Düzenli diş hekimi kontrolleri büyük önem taşıyor

Diş ağrısının günlük yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Miray Uyan, diş ağrısının en yaygın sebebinin diş çürüğü olduğunu belirterek, düzenli diş hekimi kontrollerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Endodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Miray Uyan, diş ağrısıyla iklgili uyarılarda bulundu. Diş ağrısını önlemenin en etkili yolunun düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve doğru ağız bakımı uygulamak olduğunu belirten Uyan, yanlış bilinen ve halk arasında sıkça uygulanan bazı yöntemlerin dişlere zarar verdiğini ifade etti.

“6 ayda bir rutin diş muayenesine gitmesini öneriyoruz”

Diş ağrısının pek çok farklı sebebi olduğunu vurgulayan Dr. Uyan, “Diş çürüğü en yaygın sebep olmakla birlikte, yanlış yapılan dolgular, diş yaralanmaları, diş eti hastalıkları, hatalı kron ve protez uygulamaları da sık görülen diş ağrısı nedenleri arasında yer alıyor. Bu nedenle en önemli önlem, diş hekimi kontrollerinin aksatılmamasıdır. Hastalarımızın 6 ayda bir rutin diş muayenesine gitmesini öneriyoruz” dedi.

“Erken teşhis çok önemli”

Diş çürüğünün ilerlemeden tedavi edilmesinin ağrıyı önleyebileceğini söyleyen Dr. Uyan, “Eğer çürük daha canlı dokuya ulaşmadan erken müdahale edilirse, hastalar ağrı hissetmeden bu süreci atlatabilirler. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir. Röntgenle dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi, çürüğün ilerlemesini önlemek için etkili bir yöntemdir” diye konuştu.

Diş ağrısını gidermek için halk arasında yaygın kullanılan yanlış yöntemlere de değinen Dr. Uyan, “Tuzlu su gargarası, buğday suyu ile gargara yapmak, dişe sarımsak ya da aspirin basmak gibi uygulamalar kesinlikle önerilmez. Bunlar geçici rahatlama sağlasa da uzun vadede dişe zarar verebilir. En doğru yöntem, bir ağrı kesici alarak en kısa sürede bir diş hekimine başvurmaktır” ifadelerini kullandı.

“Doğru diş fırçalama tekniği önemli”

Diş sağlığını korumanın en temel yollarından birinin doğru diş fırçalama alışkanlığı olduğunu belirten Dr. Uyan, “Diş fırçalamak tek başına yeterli değildir, doğru teknikle fırçalamak da çok önemlidir. Yanlış ve eksik fırçalama diş çürüğünü artırabilir, sert fırçalamak ise diş minesine zarar verebilir. Diş hekimlerinden doğru fırçalama teknikleri hakkında bilgi almak, uzun vadede diş sağlığını korumaya yardımcı olur” diye konuştu. Diş ağrısını önlemek için düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Uyan, “Hastalarımızın diş ağrısı yaşamamak için en yakın diş hekimine ya da uzman bir merkeze başvurarak düzenli kontrollerini yaptırması gerekiyor. Bu, sağlıklı bir ağız yapısı için en önemli adımdır” dedi. (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Prof. Dr. Adem Sözüer: Osman Kavala da Can Atalay da cezaevinden kaçsalar ‘meşru savunma’ olur; Ayşe Barım’a olan değil olmayan kanun uygulanıyor!

TIKLAYIN | AKP’li Başkan, yaşlı çiftin evine ayakkabılarıyla girdi; paylaşılan fotoğraf silindi, ayaklar kesilerek yeniden paylaşıldı

TIKLAYIN | “Oğuzhan Çakır’ın hakemliği bitirildi” iddiası

TIKLAYIN | Spor yazarları olaylı Galatasaray-Adana Demirspor maçını yorumladı: Bütün bunlar bir tiyatro diyerek bir sanat dalına ve emekçilerine hakaret edecek değilim

TIKLAYIN | Brüksel’deki belediye seçimini Türk aday kazandı

 

Related Posts

Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir