Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda sağlık alanına ilişkin torba yasa teklifi değerlendirilirken, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye’de acil servislere başvuru ve hekim başına düşen hasta yükünün OECD ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu belirtti. Ancak Birinci, giderek artan iş yükünü olumlu bir durummuş gibi sunarak milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.

Milletvekillerinin acil servis doluluk oranlarına ilişkin eleştirilerini cevaplayan Birinci, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” diyerek mevcut yoğunluğu sorun olarak değil, neredeyse bir gurur kaynağı olarak değerlendirdi. Ancak uzmanlar, bu yoğunluğun sağlık çalışanlarını tükenmişliğe sürüklediğini ve sağlık hizmet kalitesini düşürdüğünü sürekli vurguluyor.

YURTDIŞINDAN DÖNEN HEKİM SAYISI ARTIYOR

Yurtdışına giden hekimler konusunda da Birinci, “2024 yılına 200 doktor gitti, 250 doktor Türkiye’ye geri döndü” diyerek sağlık sisteminin cazibesini koruduğunu iddia etti. Ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık meslek örgütleri, son yıllarda yurtdışına çıkan hekim sayısının rekor seviyelere ulaştığını açıklamıştı.

“ACİLE YOĞUN BAŞVURULAR ARTIYOR” şeklindeki eleştirilere yanıt veren Birinci, “Son 20 yılda acil servislere yapılan başvuru sayısı OECD standartlarının iki katına çıkmış durumda. Aslında kendi standartlarımızın dört buçuk katı seviyesindeyiz. Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor. Bu durumda, birinci basamakta çözülebilecek pek çok başvurunun ikinci basamağa yönlendirilmesinin gereksiz olduğu açıktır. Bu konuda çalışmalarımız var ve torba yasa teklifimizde bu yönde adımlar atılıyor. Ayrıca aile hekimliği uygulamalarını güçlendirmek için çaba gösteriyoruz. Bu süreçte, henüz aile hekimine gitmemiş 26 milyon insanı aile sağlığı merkezlerine yönlendirdik. Bu sayede 3 milyon kanser taraması yaparak 120 bin riskli hastayı hastanelere yönlendirdik. Bu taramalardan 12 bin 286 kişide ciddi kanser vakası tespit edildi. Erken teşhis oranımız büyük ölçüde arttı ve bu durum ülke ekonomisine de olumlu yansımalar sağlıyor.

Antibiyotik kullanımı konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Birinci, Türkiye’nin önemli bir antibiyotik kullanımına sahip olduğunu ve bu durumun toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayarak, antibiyotik kullanımını yüzde 50 azalttıklarını ve bu sayede hastane yatış sürelerinde uzama olmadığını belirtti.

MHRS SORUNU AZALIYOR

“MHRS sorunu büyük bir gündem maddesi oldu ancak bu sorunlar yüzde 87 oranında azaldı. Şu anda bekleyen hastaların yüzde 25’i tercihen belirledikleri hekime gitmek istedikleri için bekliyor. Bu durumu azaltmak amacıyla rezervasyonlu randevu sistemini uygulamaya koyduk. Ayrıca Ankara ile Ağrı arasındaki hekim farkının azaltılması için çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerine yer verdi. Birinci, son olarak yurtdışına giden hekimlerle ilgili, “Türkiye’den giden doktor sayısında bir artış yaşanıyor. 2024 yılında 200 doktor yurt dışına giderken 250 doktor Türkiye’ye dönmüştür. Türkiye’nin cazibesinin hala devam ettiğini düşünüyoruz” dedi.

GÖRÜŞMELER 3 TEMMUZ’DA DEVAM EDECEK

AKP tarafından sunulan 29 maddelik “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde KARARNAMEDE Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda değerlendirilirken, komisyon çalışmaları ilk maddenin kabul edilmesinin ardından sona erdi. Kalan maddelerin görüşmelerine 3 Temmuz saat 11.00’da devam edilecek.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.