Pakistan’da “Dezenformasyon Yasası” onaylandı: İfade özgürlüğü tehlikede mi?

Pakistan Senatosu, Sosyal Medya Kullanıcılarının Cezalandırılmasını İçeren Yasayı Kabul Etti

Pakistan’da Senato, dezenformasyon yaydığı tespit edilen sosyal medya kullanıcılarının çeşitli cezalara çarptırılmasını öngören ve “ifade özgürlüğünü engellemek için” tasarlandığı öne sürülen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

Ülkede, siber suç yasalarında değişikliğe ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato’da oylamaya sunuldu.

İfade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve “toplumda panik ya da huzursuzluğa yol açabilecek yanlış bilgileri kasıtlı olarak yayan, gösteren ya da ileten” kişilerin 3 yıla kadar hapis, para cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Hükümetin, “dezenformasyonun yayılmasını engellemek için gerekli” olduğunu bildirdiği tasarının Senato’nun her iki kanadında da onaylanması tepkilere yol açtı.

Muhalefet liderlerinden Şibli Faraz, tasarının “aceleyle ve tüm paydaşlara danışılmadan” Senato’dan geçirildiğini kaydederek karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan İmran Han ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Sözcüsü Zülfi Bukhari de tasarıya mahkemede itiraz edeceklerini söyleyerek, “Yalan haberlerle mücadele bahanesiyle ifade özgürlüğünü susturmak için Senato’nun her iki kanadından da geçen yasa tasarısını hiçbir demokrasi destekçisi destekleyemez.” ifadesini kullandı.

Tasarı, 23 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti

Tartışmalara neden olan tasarı, 23 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’ten geçmiş, bu durum protestolara neden olmuştu.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

İçerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak

Tasarının yasalaşması halinde yasa uyarınca yetkililer, silahlı kuvvetler, parlamento ya da il meclislerine yönelik eleştirel paylaşımlar da dahil “yasadışı ve saldırgan” olduğu düşünülen içerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak.

Bu kapsamda kararı ihlal eden kullanıcılar, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacak. (AA)

Related Posts

Hesap fazla gelince gece kulübünü kurşun yağmuruna tuttu

Beşiktaş’ta bir gece kulübüne eğlenmeye giden Ali C., hesabın fazla gelmesi üzerine ortalığı birbirine kattı. Hesabı ödemeyen şüpheli, aracından aldığı silahıyla gece kulübüne kurşun yağdırdı.

Seyir halindeki otomobil yandı

Erzurum’da seyir halinde bir otomobilde yangın çıktı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Miting biter bitmez hedef aldı! AKP’li Ömer Çelik’ten, Özgür Özel’e sert sözler: ‘Cümlelerini ciddiye alan tek bir kişi bile yok’

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i işaret ederek ‘Cümlelerini ciddiye alan tek bir kişi bile yoktur. Özgür Özel, CHP’yi siyaset karşıtı bir kampanya partisine dönüştürmektedir. CHP açısından en temel problem budur’ dedi.

Hatay’da tanker kazası

Hatay’ın Antakya ilçesinde seyir halindeki yakıt tankeri, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje devrildi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı.

Papa Francis, son yolculuğuna uğurlanıyor

Papa Francis için bu sabah Vatikan’da başlayan cenaze törenine aralarında dünya liderlerinin de olduğu 140 bin kişinin katıldığı açıklandı.

Anadolu Otoyolu’nda otobüs yangını

Hatay’dan İstanbul’a giden yolcu otobüsü, Anadolu Otoyolu’nun Düzce kesiminde seyir halindeyken alev alev yandı. Yangında can kaybı yaşanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir