Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Sağlıklı Beslenme Olumlu Bir Dönüşüm Mü, Yoksa Ortoreksiya Nervoza mı?

Sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın arttığı son yıllarda, Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop’un belirttiğine göre, bazı kişiler bu durumu takıntı haline getirebiliyorlar.

Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluğun kişileri en saf ve doğal yiyecekleri araştırmaya ve hazırlamaya adadığını vurguluyor. Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygulayarak dışarıda yemek yeme konusunda kaygı duyabiliyorlar ve sosyal izolasyona sürüklenebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sağlıklı beslenme takıntısı hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmak önemli ama bazı kişiler bunu aşırı bir takıntı haline getirebiliyor. Giyecekleri sürekli araştırıp en sağlıklı olanı bulma çabası kişileri takıntı haline getirebilir. Bu durum sosyal izolasyona neden olabilir.”

Tedavi ve Destek

Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisine multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiğini belirten Aytop, beslenme uzmanından destek almanın yanı sıra psikoterapi ve psikiyatrist desteğinin de önemli olduğunu vurguluyor. Aile ve sosyal destek de bu süreçte oldukça değerlidir.

Aytop, konuyla ilgili olarak sosyal medyanın etkisini de ele alıyor ve mükemmeliyetçi bireylerde bu durumun daha sık görüldüğünü söylüyor. Sosyal medyanın etkisinin yanı sıra psikolojik, biyolojik faktörlerin ve sosyal faktörlerin de bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığını belirtiyor.

Ortoreksiya Nervoza, genellikle mükemmeliyetçi ve obsesyonel düşünce yapısına sahip bireylerde daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca belirli meslek gruplarından olan bireylerde de sıkça karşılaşılabilir.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde