Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Sağlıklı Beslenme Olumlu Bir Dönüşüm Mü, Yoksa Ortoreksiya Nervoza mı?

Sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın arttığı son yıllarda, Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop’un belirttiğine göre, bazı kişiler bu durumu takıntı haline getirebiliyorlar.

Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluğun kişileri en saf ve doğal yiyecekleri araştırmaya ve hazırlamaya adadığını vurguluyor. Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygulayarak dışarıda yemek yeme konusunda kaygı duyabiliyorlar ve sosyal izolasyona sürüklenebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sağlıklı beslenme takıntısı hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmak önemli ama bazı kişiler bunu aşırı bir takıntı haline getirebiliyor. Giyecekleri sürekli araştırıp en sağlıklı olanı bulma çabası kişileri takıntı haline getirebilir. Bu durum sosyal izolasyona neden olabilir.”

Tedavi ve Destek

Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisine multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiğini belirten Aytop, beslenme uzmanından destek almanın yanı sıra psikoterapi ve psikiyatrist desteğinin de önemli olduğunu vurguluyor. Aile ve sosyal destek de bu süreçte oldukça değerlidir.

Aytop, konuyla ilgili olarak sosyal medyanın etkisini de ele alıyor ve mükemmeliyetçi bireylerde bu durumun daha sık görüldüğünü söylüyor. Sosyal medyanın etkisinin yanı sıra psikolojik, biyolojik faktörlerin ve sosyal faktörlerin de bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığını belirtiyor.

Ortoreksiya Nervoza, genellikle mükemmeliyetçi ve obsesyonel düşünce yapısına sahip bireylerde daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca belirli meslek gruplarından olan bireylerde de sıkça karşılaşılabilir.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?