Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Sağlıklı Beslenme Olumlu Bir Dönüşüm Mü, Yoksa Ortoreksiya Nervoza mı?

Sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın arttığı son yıllarda, Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop’un belirttiğine göre, bazı kişiler bu durumu takıntı haline getirebiliyorlar.

Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluğun kişileri en saf ve doğal yiyecekleri araştırmaya ve hazırlamaya adadığını vurguluyor. Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygulayarak dışarıda yemek yeme konusunda kaygı duyabiliyorlar ve sosyal izolasyona sürüklenebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sağlıklı beslenme takıntısı hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmak önemli ama bazı kişiler bunu aşırı bir takıntı haline getirebiliyor. Giyecekleri sürekli araştırıp en sağlıklı olanı bulma çabası kişileri takıntı haline getirebilir. Bu durum sosyal izolasyona neden olabilir.”

Tedavi ve Destek

Ortoreksiya Nervoza’nın tedavisine multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiğini belirten Aytop, beslenme uzmanından destek almanın yanı sıra psikoterapi ve psikiyatrist desteğinin de önemli olduğunu vurguluyor. Aile ve sosyal destek de bu süreçte oldukça değerlidir.

Aytop, konuyla ilgili olarak sosyal medyanın etkisini de ele alıyor ve mükemmeliyetçi bireylerde bu durumun daha sık görüldüğünü söylüyor. Sosyal medyanın etkisinin yanı sıra psikolojik, biyolojik faktörlerin ve sosyal faktörlerin de bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığını belirtiyor.

Ortoreksiya Nervoza, genellikle mükemmeliyetçi ve obsesyonel düşünce yapısına sahip bireylerde daha sık görülen bir durumdur. Ayrıca belirli meslek gruplarından olan bireylerde de sıkça karşılaşılabilir.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Kronik ağrıların %90’ı tedavi edilebiliyor!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgi verdi.

Trabzonspor’un Folcarelli’sinin Sağlık Durumu Açıklandı

Trabzonspor, Fransız futbolcu Tim Jabol Folcarelli’nin sağ bacak üst arka kasında yaralanma tespit edildiğini açıkladı. Trabzonspor, Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında deplasmanda Adana Demirspor ile oynanan mücadele sakatlanarak oyundan çıkan …

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, anksiyete, anksiyete ile baş etme yolları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Pakistan’da Minibüs Kazasında 16 Kişi Hayatını Kaybetti

Pakistan’da bir minibüsün uçuruma yuvarlanması sonucu en az 16 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Pakistan’ın Sindh eyaletinin Jamshoro bölgesinde seyir halindeki minibüs uçuruma yuvarlandı. Olayda 5’i çocuk en az 16 kişinin hayatını kaybettiği, 30 …

Bakırköy’de ücretsiz ağız ve diş sağlığı polikliniği hizmette

Halk sağlığı odaklı çalışmalarını artıran Bakırköy Belediyesi, baştan sona yenilenen Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde ücretsiz diş temizliği, dolgu, diş çekimi ve kanal tedavisi hizmetini vatandaşlarla buluşturdu. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr …