Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel döngülerin bozulduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artış gözlendiğini belirtti. Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Özlü, mevsimsel dönüşümlerde bu hastalıkların sıklığında artış yaşandığını belirtti.

Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklıkla ortaya çıktığını, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu denge bozulmaya başladı. Özellikle son yıllarda viral enfeksiyonlar ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğini belirtti.

SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR

Prof. Dr. Özlü, bahar aylarında alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çekerek, enfeksiyon ve alerji arasındaki farkı ayırt etmenin zor olabileceğini ifade etti. Hastaların öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi ortak semptomlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’

Özlü, viral enfeksiyon geçiren hastaların kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceğini belirterek, Covid-19 başta olmak üzere farklı virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların sıklığında değişiklik yaşandığını belirtti.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde