Uzaylılar, Dünya ile iletişim kurmaya mı çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, uzak bir antik galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” (Hızlı Radyo Patlamaları – FRB) olarak da bilinen gizemli bir sinyal keşfetti.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞI VARLIKLAR MI İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, derin uzaydan gelen bu yoğun radyo dalgası patlamalarının, Dünya ile iletişim kurmaya çalışan uzaylılar olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara deliklerden veya çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyorlar.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama üreten bir FRB keşfettiler. Bu patlamalar yalnızca birkaç milisaniye sürdü. Bu sinyalin benzersiz kılan şey ise, artık yıldız üretmeyen “ölü” bir galaksiye kadar izlenebilmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR İZLENDİ

Bu keşif öncesinde, bilim insanları FRB’lerin sadece hala yıldız üreten genç galaksilerden geldiğini düşünüyordu. Ancak ekip, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar takip etti. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksiyi inceleyerek, onun son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Fersahlar içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, bir anda, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üreten kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının ne tarafından oluşturulduğu hala bilinmemekle beraber, genellikle uzak galaksilerdeki ölen yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB tespit ettiler, ancak bunların yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edilebildi.

Related Posts

Windows 11 25H2 güncellemesi: Kodlardan gelen ipuçları ortaya çıkıyor

2025’in ikinci yarısında yayımlanması beklenen Windows 11 25H2 güncellemesi, yapı numarasında küçük değişikliklerle yeni özellikler sunabilir.

AB’den akıllı telefonlar için yeni etiket zorunluluğu: Pil ömrü gösterilecek

Avrupa Birliği, tüketicilerin daha bilinçli teknoloji tercihleri yapmasını sağlamak için önemli bir adım atıyor. 20 Haziran 2025 itibarıyla AB sınırlarında satılan tüm akıllı telefon ve tabletlerde, cihazların enerji verimliliği, dayanıklılığı ve …

Intel’in yapay zekalı işlemcileri, beklenen ilgiyi görmedi!

Intel’in yapay zeka odaklı yeni nesil işlemci stratejisi, beklendiği gibi güçlü bir talep yaratamadı. Meteor Lake, Lunar Lake ve Arrow Lake mimarilerine sahip yeni işlemciler, kullanıcılar tarafından yeterince ilgi görmedi. Intel’in yapay zekalı …

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

Google Chrome’a bir talip daha çıktı!

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı yürüttüğü tekel davası yeni bir evreye girerken; yapay zekalı arama motoru Perplexity, dikkat çeken bir açıklamayla gündeme geldi. Şirket yöneticilerinden Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını …

İnternet devleri Google Chrome’un peşine düştü

ABD’deki tekel davası nedeniyle Chrome’un satışa çıkma ihtimali gündemde. Yahoo ve OpenAI gibi teknoloji devleri, fırsatı değerlendirmeye hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir