Uzaylılar, Dünya ile iletişim kurmaya mı çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, uzak bir antik galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” (Hızlı Radyo Patlamaları – FRB) olarak da bilinen gizemli bir sinyal keşfetti.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞI VARLIKLAR MI İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, derin uzaydan gelen bu yoğun radyo dalgası patlamalarının, Dünya ile iletişim kurmaya çalışan uzaylılar olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara deliklerden veya çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyorlar.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama üreten bir FRB keşfettiler. Bu patlamalar yalnızca birkaç milisaniye sürdü. Bu sinyalin benzersiz kılan şey ise, artık yıldız üretmeyen “ölü” bir galaksiye kadar izlenebilmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR İZLENDİ

Bu keşif öncesinde, bilim insanları FRB’lerin sadece hala yıldız üreten genç galaksilerden geldiğini düşünüyordu. Ancak ekip, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar takip etti. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksiyi inceleyerek, onun son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Fersahlar içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, bir anda, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üreten kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının ne tarafından oluşturulduğu hala bilinmemekle beraber, genellikle uzak galaksilerdeki ölen yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB tespit ettiler, ancak bunların yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edilebildi.

Related Posts

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Mavi ekran hatası tarih oluyor! Yeni arka plan artık böyle gözükecek!

Windows’un ikonik mavi ekran hatası değişiyor. Yıllardır kullanılan arka plan yerini siyah ekrana bırakacak.

Instagram’a çok konuşulacak 9 yeni özellik

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiren yeni özelliklerle gündemde. Çoklu profil fotoğrafı, 3:4 görsel desteği, aylık performans özeti, Spotify entegrasyonu gibi dikkat çeken yenilikler, hem bireysel kullanıcılar hem de içerik üreticileri için önemli değişiklikler getiriyor. İşte tüm ayrıntılar…

Trump’tan ‘Tiktok’ kararı

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformu Tiktok’un engellenmesine dair kanunun uygulanmasını 90 gün süreyle erteleyen kararnameyi imzaladı.

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.