Uzun yaşamın anahtarı: Bakliyatlar! Kalp, diyabet ve kronik rahatsızlıklardan koruyor

Longevity Diyeti’nin temel taşı

Uzun yaşamın sırrı Longevity Diyeti’nin temel taşlarından biri olan bakliyatlar, bağışıklığı güçlendirmekten çevre dostu beslenmeye kadar birçok konuda yarar sağlıyor. Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, Dünya Bakliyat Günü’nde bakliyatların insan sağlığı ve gezegenimiz üzerindeki pozitif etkilerine vurgu yaptı. Japonya Okinawa Adası, İtalya Sardinya, Yunanistan Ikaria bölgeleri gibi uzun yaşayan topluluklarda bakliyatların sıklıkla tüketildiğini söyleyerek bu besinlerin önemine dikkat çekti. Son yıllarda popülerliği artan Longevity Diyeti, sağlıklı bir yaşamı destekleyen bitkisel bazlı ve düşük proteinli bir beslenme modeli olmasıyla öne çıkıyor. Bu diyet, tam tahıllar, sebzeler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla birlikte bakliyatları da temel besin grubu olarak konumlandırıyor. 

“Bakliyatların düzenli kullanımı, hastalıklardan koruyor”

Diyetisyen Emine Uluçay, bakliyatların düzenli tüketildiğinde bireysel sağlığa ve çevreye büyük faydalar sunduğunu belirterek şunları ekliyor: “Mercimek, nohut, fasulye gibi besinler, yüksek lif ve bitkisel protein içeriğiyle bağırsak mikrobiyotasını destekleyerek sindirim sistemini düzenliyor. Aynı zamanda polifenoller ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanlar içermesi dolayısıyla hücresel yaşlanmayı geciktiriyor. Düzenli tüketildiğinde kalp hastalıkları, diyabet ve birçok kronik rahatsızlığa karşı koruyucu etkiler sağlıyor.”

“Dünyanın en uzun ömürlü toplulukları bakliyat tüketiyor”

Bakliyatların yalnızca bireysel sağlığa değil, gezegenin geleceğine de katkı sunduğuna değinen Emine Uluçay, “Hayvansal gıdalara kıyasla çevresel etkisi düşük olan bu besinler, sürdürülebilir beslenmenin de en önemli unsurlarından biridir. Dünyanın en uzun ömürlü topluluklarında bakliyatların temel protein kaynağı olarak tüketilmesi de bu besinlerin Longevity Diyeti’ndeki yerini güçlendiriyor” dedi.

Related Posts

Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir