Yaslanmayı tersine çevirmenin doğal yolu

Resveratrol’un Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan resveratrol, bitkilerin kendilerini korumak için ürettikleri bir polifenoldür. ‘’Bilimsel araştırmalara göre en güçlü antioksidanlardan biri olan resveratrol, yaşlanma karşıtı etkisiyle öne çıkıyor’’ diyen Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle açıkladı.

Resveratrol, kalp hastalıkları, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir bileşiktir. İyi kolesterol HDL’yi artırır, kötü kolesterol LDL’nin damarlardaki birikimini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda yaşlanmayı da tersine çeviren etkisiyle bilinir.

En güçlü kaynağı üzümdür ve özellikle siyah üzümün kabuk kısmında ve çekirdeğinde bulunur.

Merve Öz

İŞTE DİĞER KAYNAKLARI

Resveratrol, üzüm dışında yer fıstığı, badem, yaban mersini, böğürtlen, çilek, antep fıstığı, kızılcık, dut, fındık gibi gıdalarda da bulunur.

FAYDALARI

  • Kan basıncını düşür: Daha fazla nitrik oksit üretimini sağlayarak kan damarlarının rahatlamasını sağlar.
  • Kan yağlarını düzenler: Kolesterol üretimini kontrol eden enzimi azaltarak LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltır ve HDL (iyi kolesterol) miktarını artırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır: Cilt ve damarları gençleştirici etkisi vardır, ayrıca alzheimerı önleyebilir.
  • İnsülini dengeler: Diyabetik bireylerde sorbitol birikimi ve oksidatif stresi azaltarak insülin dengesini sağlar.
  • Eklem ağrısını hafifletir: Artiritin etkilerini azaltır.
  • Kanseri riskini azaltır: Kanserli hücre büyümesini engelleyebilir.

TAKVİYELERE DİKKAT

Günlük olarak 5 gram resveratrol yeterlidir. Beslenmeyle birlikte toksik seviyelere ulaşılmamaktadır ancak takviye şeklinde alındığında dikkatli olunmalıdır. Takviye ürünlerinin yan etkileri ve etkileşimleri olabilir, bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde